Livets gang

Højby Sj. Kirke

Kirken midt i Odsherred

LIVETS GANG

Hvad skal jeg gøre, når mit barn skal døbes? Hvornår er der konfirmation? Hvad siger man egentlig ja til, når man bliver viet? Og hvad sker der, når nogen skal begraves? Vi har valgt fire store emner, der dukker op i forbindelse med livets store begivenheder.

Læs meget mere på folkekirken.dk

DÅB

Dit barn skal have et navn inden seks måneder efter det er født. Ønsker du at barnet skal døbes, skal du lave en aftale med sognepræsten i den kirke, hvor dåben skal afholdes.

Før dåben mødes forældre og præst til en samtale om dåbens forløb og betydning.

I skal vælge mindst to og højst fem faddere til jeres barn. Fadderne skal selv være døbt med den kristne dåb. I skal oplyse faddernes navne og adresser til kirkekontoret eller præsten.

KONFIRMATION

For at blive konfirmeret skal man være døbt, og man skal gå til konfirmationsforberedelse. Nogle kalder det ”at gå til præst”. Udover den almindelige konfirmandundervisning består konfirmandforberedelsen i en del andre arrangementer, herunder kirkespil, konfirmandgudstjeneste i Roskilde Domkirke sammen med flere tusinde andre konfirmander, udflugt til København og gospel-gudstjeneste sammen med konfirmander fra de andre nærliggende sogne.

I Højby sogn har vi faste konfirmationsdage, som er følgende: Store bededag kl. 10 og 12 og 1. søndag i maj måned kl. 10:30.

BRYLLUP/VIELSE

Kirkebryllup er både vielse og velsignelse af et par. Et kirkebryllup er juridisk gyldigt på samme måde som vielse på rådhuset. Når I skal vies er der nogle ting, I skal huske. Bryllup skal aftales, I skal have en prøvelsesattest, I skal finde ud af, hvad I fremover vil hedde, der skal være vidner, og I skal have en samtale med præsten.

I skal aftale tidspunktet for jeres bryllup med kirkens præst. I kan blive gift i kirken i jeres bopælssogn eller i en anden kirke, I har tilknytning til. Henvend jer til præsten eller kirkekontoret, hvis I vil vide, om I opfylder kravet om tilknytning til kirken. I kan blive gift i folkekirken, når I begge eller en af jer er medlem.

Har man ikke folkeregisteradresse i Odsherred kommune, skal der betales et gebyr på kr. 2.000,- som betales, når regningen modtages.

BEGRAVELSE/NISÆTTELSE

En afdød skal enten begraves eller brændes (kremeres). Begravelse eller kremering skal normalt ske senest otte dage efter dødsfaldet.

En kirkelig begravelse eller bisættelse er de pårørendes afsked med den døde og forkyndelsen af det kristne budskab om opstandelse, håb og trøst.

Kontakt sognepræsten for aftale vedrørende dato og tidspunkt for den kirkelige handling og for en samtale.

Gravsted på kirkegården og pyntning af kirken i forbindelse med begravelse/bisættelse aftales med graver Gert Bøgely.

Vedrørende bestemmelser om gravsteder, betaling og vedligeholdelse kontaktes graveren eller kirkeværgen.